Μοιάζουν οι δρόμοι μας σπαθιά που συναντιούνται μέσα στη νύχτα και ραΐζουν τη σιωπή αίμα στ' αχείλι και στο βλέμμα αστραπή πες μου ποιο στόμα να τα πει και πώς ξεχνιούνται...

The GoldHoney

The GoldHoney
Βιολί και Πιάνο: Ενα ντουέτο σύντομα κοντά σσς και πάλι....First Live in Syros
Feelings are much like waves...
We can't keep them from coming, but we can choose which one to surf

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Μελαχροινή, Κόκκινη ή Ξανθιά?....Πως την προτιμάτε?


Μα που πήγε το μυαλό σας......? Περί ζύθου ο λόγος......

Ξέρατε ότι στην Ελλάδα, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, τη θεωρούσε πολύτιμο φάρμακο? Ο Όμηρος αναφέρει πώς ο Αλκίνοος, ο βασιλιάς των Φαιάκων, είχε στο παλάτι του κρατήρες χρυσούς και αργυρούς γεμάτους «κρίθινον οίνον», λαϊκιστή : μπίρα.

Η ελληνική λέξη "ζύθος" , που τη συναντάμε στον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, αλλά και στον Διόδωρο, σχετίζεται με το ρήμα "ζέω", που σημαίνει βράζω, και φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει το ποτό των Αιγυπτίων,φτιαγμένο από ­κριθάρι.
Μεταξύ άλλων, κάποιες από τις προτιμήσεις μας φαίνονται και από τις foto.


Το χρώμα της έχει να κάνει με τη συνταγή. Οι μαύρες είναι συνήθως πιο πικρές, διότι το κριθάρι το οποίο περιέχει, πριν προστεθεί στη συνταγή, έχει καβουρδιστεί. Όσο πιο μάυρη η μπύρα, τόσο περισσότερο έχει καβουρδιστεί το κριθάρι, πριν προχωρήσει στο στάδιο της βυνοποίησης.
, ζυθοποιούνται συνήθως με βύνη που προέρχεται από σιτάρι και γι ' αυτό είναι και πιο ανοιχτόχρωμες. Συχνά, μάλιστα, αρωματίζονται με κάποιο μπαχαρικό. ­Είναι πιο δημοφιλείς από τις σκούρες και πιο ελαφριές. Ωστόσο, υπάρχουν και ξανθές μπίρες με υψηλότερο ­βαθμό αλκοόλης από τις μαύρες.
χαρακτηρίζονται από το ερυθρό χρώμα που τους προσδίδει η παραδοσιακή βύνη της Βιέννης. Είναι πιο πικρές από τις άλλες, γιατί έχουν περισσότερο λυκίσκο.
Αλλά πάλι με τόσες επιλογές, 5.000 ετών ποτό, θα είτο χαζό να εμμένουμε στις μέχρι τώρα επιλογές μας, ιδιαίτερα εάν δεν έχουμε .....πάρει μια γέυση και από τις υπόλοιπες.
Εις υγείαν λοιπόν...

1 σχόλιο: